Paylaş

6 Kasım 2018 Salı

TAÇ MAHAL


TAÇ MAHAL
    Dünya'nın 7. harikası olan eşsiz yapıtı aşkına Mümtaz Mahal adına yaptırtan Babür imparatoruydu Şah Cihan.
        Babür Şah'ın Hindistan da kurduğu Babür imparatorluğu bir Türk imparatorluğudur. 332 yıl hüküm sürmüştür. Şah Cihan 5.hükümdarıdır Babür İmparatorluğunun. 
            

        

Asıl adı Ercüment Banu idi. Mümtaz Mahal ise lakabıydı. Mümtüz Mahal 14.çocuğuna hamileydi. (yok artık nidalarını duyar gibiyim :) ) O zamanlar da çocuk yapmak insanların sevdiği ve arzuladığı bir şeydi. Hele ki yönetimdeyseniz. Bir hükümdarın eşiyseniz çocuk sayınızla övünür ve  çocuk sayınızla anılırdınız.  Mümtüz Mahal bu sıkıntılı günlerinde eşi Şah Cihan seferdeydi 14. çocuğunu doğurmak üzereyken vefat etmiştir ve dinimizce de şehit olmuştur kendisi. 
            Bu haberi alan Şah Cihan sarsılmıştır yemeden içmeden kesilmiştir devlet işlerinden soğumuştur Mümtaz Mahal ilk karısı değildi Şah Cihanın ama belli ki farklı kılan bir şeyler vardı kendisinde. İmparator öyle üzüldü ki tahtını bırıkmaya karar verdi karısına duyduğu sevginin hatırası olarak dünyada görülmemiş en güzel mezarı yaptırtmaya 1632 yılında ilk taşı dikerek başlamıştır 


       Tam 20 bin kişi 21 yıl boyunca burada çalıştı. Bu süre zarfında 1000 tane fil vazife yaptı. 1000 tane fil ile dört bir yandan mermerler kıymetli özel taşlar getirtildi.
       Şah cihan mimariye çok önem vermiştir; duvarlarına nakış gibi işlenen Yasin Suresini Mimar Sina'nın hattatları yazmıştır. Bazı mimarların kolları kesilmiştir bu eşsiz yapıtı tekrarlamamaları adına.
           Şah Cihanın oğlu ve çevresindekiler tarafından bu müsrifçe hareketleri dikkat çekiyordu artık .Oğlu akli dengesini kaybettiğini düşünerek annesinin yani, Mümtaz Mahal'in kabrini göreceği Agra kalesinde bir odaya hapsetmiştir. Ömrünün son yıllarını o çok sevdiği Ercüment Banu'nun kabrini izleyerek geçirmiştir Şah Cihan.


      Bu mimarinin tek muhteşem yanı Osmanlı mimarisi değildi elbetteki aynı zamanda Hindistan da da Türk-İslam mimarisi; paha biçilemez muhteşem eserler ortaya koymuştur. Ne yazık ki 1850'lerde hindistan genelini işgal eden ingilizleri türk islam mimarisini unutturarak moğal mimarisi yalanları ile beyinleri bulandırdılar ve bütün dünyaya Moğol mimarisi olarak sattılar. Hintlilere de Avrupaya da Türklere de bu yalanı inandırdılar, daha nice inandırdıkları konular gibi... 
      Taç Mahal de yatan Mümtaz Mahal Türk, Müslüman bir kadındı. Kocası da  Şah Cihanda Özbekistan da doğmuş 5 göbekten Babür Şahın torunuydu. Ruhları şad olsun .
      Yazımın sonuna gelecek olursam geçmişimizi iyi araştırmamız iyi anlamamız için uyanmalıyız artık uyanıp nesillerimize de doğruları öğretmeliyiz. 
                                                                                           

Hiç yorum yok:

PİRİ REİS'İN 500 YILLIK GİZEMLİ HARİTASI

       Deniz savaşlarındaki başarılarıyla ve önemli katkıları ile tanınan Piri Reis'in 1513 yılında çizdiği dünya haritasının gizemleri ...