Paylaş

6 Kasım 2018 Salı

NEVŞEHİR DERİNKUYU YERALTI ŞEHRİ



Nevşehir Derinkuyu ilçesinde yer alan Derinkuyu yeraltı şehri binlerce yıldır güneş görmeden sırlarının çözülmesini bekliyor. Bu devasa büyüklükteki yeraltı şehri 8 katlı olup, 85 metre derinliğindedir. 50 bin kişinin yaşadığı düşünülmektedir.
1960'lı yılların başlarında bir köylü tadilat yaparken duvarını yıkmasıyla evinin bir tünele doğru açıldığını görür. Eline bir fener alarak girdiğinde mağara olarak düşündüğü bu şehirde kiliseler evler garip ibadet yerleri görmüştür,kısacası ayrı bir dünyayla karşı karşıya gelmiştir.




1967 yılında turizme kazandırılmış bu şehir'in %10'luk bir kısmı insanlara açıktır. Diğer bölümlere çok özel izinlerle giren yetkililer "İçeride şehir yok bir dünya var."Diye hayranlıklarını belirtmişlerdir.




Kimler neden yüzyıllarca yer altında yaşamış olabilir ki?

Hikaye Hristiyanlığın güçlü Roma İmparatorluğuna kadar gidiyor. Roma askerlerinden kaçan Hristiyanlar Kapadokya da kendilerini gizleyebilecek yer altı şehirleri inşa ederler. Girişi belli olmayan çalılıkların arasında küçük bir oyukta olan bu yer altı şehri; su kanalı olarakta kullanılan havalandırma boşluklarına kadar düşünülmüş muhteşem bir yaşama alanıdır. Çeşitli oyuklar açıp bu oyuklara bezir yağı döküp aydınlatmalarını sağladıklarını da söylemeden geçemeyeceğim...




      Ayrıca dünya dışından gelebilecek saldırılara karşın yapılabilecek mükemmel bir savunma sistemi olduğu da düşünülen bu şehir gizemini korumaya devam ediyor.
      Bu mükemmel şehir araştırıldığında,yeraltı şehirlerinde Romalılar,yer üstünde de  Bizans eserlerinin kalıntılarına rastlanmaktadır.
        Türkiyemizde nice yeraltında saklanmış bizleri bekleyen bu tür ihtişamlı yapıların keşfedilmesi adına  yapılan çalışmaların daha detaylı ve hızlandırılması en büyük temennimdir...

Hiç yorum yok:

PİRİ REİS'İN 500 YILLIK GİZEMLİ HARİTASI

       Deniz savaşlarındaki başarılarıyla ve önemli katkıları ile tanınan Piri Reis'in 1513 yılında çizdiği dünya haritasının gizemleri ...